Projecten

‘Laat je dromen maar Varen’ 2022

In Samenwerking met Sail a Future en Vrijbuiter organiseerde stichting Door de Wind in maart 2022 een manifestatie waarbij we met een achttal kunstenaars en leerlingen van verschillende scholen uit Zierikzee en elders van Schouwen-Duiveland de scheepszeilen van de Vrijbuiter beschilderden. Het werden gigantische kunstwerken die in het zomerseizoen dagelijks op het water (van met name de Oosterschelde) te bewonderen zijn. De leerlingen schilderden hun dromen over een mooie toekomst voor de wereld en de oceanen. Sail A Future deed dit soort projecten al over heel de wereld maar nu voor het eerst met de hoofdset van een schip.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Nutsfonds Zierikzee.

‘Deining, een ode aan het vrije bewegen’ 2022

Stichting Door de Wind en Onderstroom festival Vlissingen maakten het mogelijk dat theatercollectief Zurøck een locatietheaterstuk maakte aan boord van de Vrijbuiter. ‘Deining, een ode aan het vrije bewegen’. Het werd een voorstelling om te ervaren en mee te varen: zintuigelijk, bewegelijk en vol van leven! Na het festival Onderstroom in Vlissingen reisde Zurøck met de Vrijbuiter naar Antwerpen en Gent, waar het stuk tevens te beleven was.

Dit project maakte deel uit van de Waterkaravaan 2022 waarbij Vrijbuiter en stichting Door de Wind verschillende festivals in de Rijnmond, Zeeland en Vlaanderen met elkaar verbond. Het project werd mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van ‘Samen in Zee’ van de provincie Zeeland en ‘cultuurfonds grensverleggers’ van Vlaams-Nederlands huis ‘deBuren’.